Armutlu Mahallemizin Kültürel Bilgileri


KORKULUK
Köydeki tarlalara daha çok uçan kuşlar gelmesin İnsan var zannedip mahsüle zarar vermesin diye konulan ve günümüzdede teknolojik yöntemlerde bulunsa hala vazgeçilemeyen Korkuluk yani bir nevi Güvenlik sistemi.

PULLUK
Traktörün olmadığı zamanlarda araziyi sürmek(ekim için hazırlama) için kullanılan ve binek hayvan(at,eşek) ile çalışan Çiftçi aleti. Günümüzde halen traktörün giremediği taşlıklı, yamaç ve dar arazilerde kullanılan bir yöntem.

KÜSÜK 
Kapı Kilidi olarakta tanımlayabileceğimiz küsük. Kapının kapalı olmasını sağlamak için kullanılan ve ihtiyaç halinde asma kilitle güvenliği arttırılacak, eski yıllarımızdan bu güne taşınan kapı küsük sistemi.

CERGE
Cerge bir çeşit bahçe evi. Eski yıllarda bağda bahçede çalışırken gündüz barınma ihtiyacını karşılanacak aynı zamanda yağmurdan korunmak ve gölgelenmeyide sağlayacak Cergeler tamamen doğal malzemelerden yapılmaktadır. Duvarları taş çatısıda odun ve bağ çıbıkları oluşturur. Günümüzde artık yapılmasada cergeler eski yıllardan kalanlar, halen doğal yapısıyla ihtiyacı karşılamakta ve tarihe tanıklık etmektedir.

KAĞNI
Arazideki hasatı taşımak için kullanılan binek aracı. İki tane öküze bağlanarak sürülen kağnılar aracı fazla geniş olmadığından arazideki hasatı eve taşımak için defalarca sefer yapmak gerektirirdi. Ama dönemin en lüks sistemi ve öküzlerin değerli olması nedeniylede herkeste olabilecek bir taşıt değildir. Günümüzde hiç bulunamayan kağnılar tarih sayfasındaki yerini almış, o günleri yaşayanlara şimdiki kamyonlar o zamanlar olsa dedirtmiştir.
Öküz ile bir ay düven sürerdim,
Kağnıya sap vurur çullar Gererdim,
Saman bastığımı İnkar Edemam. RECEP ÖĞÜTCÜ - İNKAR EDEMEM Şiirinden

GARA TENCERE ve ODUN ATEŞİ
Köyde eskiden lpg li ocaklar olmadığı, doğalgazın halen uğramadığı bir yerde pişirme ihtiyacı elbette odun ateşinden olur. Bu odun ateşinin vazgeçilmezide kara tencere ve kara su güğümleridir. Kara olmasıda odun ateşinden çıkan is zamanla kabı karartmakta ve etrafına işlemekte. Fakat lezzet farkı araştırmalarlada sabit odun ateşinden olan çayda başka yemek lezzetide başka olur. Ne kadarda o lezzeti bilmeyenlere tencereninin dışınaki görüntü çekici gelmesede Armutluya gidenlere muhakkak tavsiye ederiz. Çünkü evlere ocak, tüp gelede hala bu yöntemden vazgeçilmedi ve dağlardada halen bu şekilde yemekler yenmekte, çaylar kaynamakta.

CINGIRAKLI KUYU
Eski yıllarda su ihtiyacı Su kuyularından ve Yalak dediğimiz akarsularda sağlanırdı. Su kuyularından suyu çıkarmanın yöntemde Cıngıraklı denilen ve iki uzun odun arasına uzatılan ve aradaki odunun inip kalkmasını sağlayan mekanizma sayesinde su kovaya doldurulur ve kaldırılıp çekilirdi. Calaskalı(zencirli) sistemin gelmesiyle bu tarihi yöntem artık yatırım zahmetinden ötürü kurulmamaya başladı. Günümüzdede  köyde 2 adet kaldı. Diğerleri tamamen yok oldu, yani bu tarihi yöntemde yok olmak üzere.

YALAK
Su ihtiyacını karşılamak ve çıkan suyun artanındanda biriken yalak dediğimiz küçük su havuzlarında biriken sularına hayvanların sulandığı yöntem. Günümüzde halen kullanılan sular dağlardaki su kaynakları kazılarak temin edilmekte ve kar sularıyla beslenmektedir.

SU BİDONU
Aslında bu bidon normal ve değersiz bir temizlik kabından başkası değil fakat, köylümüz bu kabları atmaz içme suyu konulacak şekilde temizler su kabı haline getirir. Fakat bidonu farklı kılan dışındaki elbisedir. Bidonun dışına kullanılmayan elbiselerde dikilerek suyun ısınmamaını engellemek ve Buzdolabı vazifesi gördürmek istenir. Onun içindeki suda her zaman soğuktur. Dipnot: İzole görevini tam görebilmesi için genellikle kışlık elbiselerden bidon giydirilir. 

SÖYLENİŞİORJİNAL
AhmatAhmet
AkıbatAvukat
AlmaElma
AnaAnne
AyşaAyşe
ÇintiyanŞalvar
ÇomakBaston
ÜyleÖyle
Bassemelerine UğrayasıcaBeddua Etmek
BitiklemekAğırdan Almak
CığaraSigara
DivrikHızlı
DişirmekToplamak
DomataDomates
EsköyMezarlık
GarıKarı
GayveKahve
GaşşıkKaşık
GömbelekKelebek
GüççükKüçük
GoraAnahtar
GumpürPatates
GuzumYavrum
GıymıkAz
GıyımsızLüzumsuz
HapazTokat
HaranıKazan
HatcaHatice
HayatEv Avlusu
HazarZahir
Hobuç etmekSırtına Almak
HudduKüçük Çömlek
IramazanRamazan
Kör DelikPencere
KıytıkKenar
MövlütMevlüt
MevlitMevlüt
MeymetMehmet
MezerMezar
MintanGömlek
MuharıBaca
NöğürünNe yapıyorsun (Nasılsın)
OlmayyorOlmuyor
OmarÖmer
SüleymenSüleyman
SiğirtKoş
SusaYol
SındıMakas
TağsırResim
TebeşirSürahi
TellikTakke
TumsuTümre
TurfanYayık
TığsırHapşırmak
Urfanİrfan
VelesbitBisiklet
YağlıkMendil
YağırSırt
YidiYedi
YimekYemek
YitişirYetişir
ZabağlaSabah Erkenden
ZıfırSıfır
ŞamarTokat
ŞipidikTerlik
İçlikGömlek
İleğarşıEle güne karşı
İleğençeKüçük kap
İrbeyimİbrahim
İskemleSandalye
İssinün ÜnniyesiceBeddua Etmek
İşallahİnşaallah
İşlikGömlek

Bu bilgiler Armutlukoyu.net web sitesinden derlenmiştir.

Armutlu Mahallemizin Kültürel Bilgileri Armutlu Mahallemizin Kültürel Bilgileri Reviewed by Bozkır Dernekleri on Temmuz 22, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.